Болестта на Крон

Цистит
12/02/2018

Най-важното накратко

 • Болестта на Крон се характеризира с възпаление, което може да засегне целия храносмилателен тракт от устната кухина до ануса.
 • Хроничното заболяване се проявява на партиди.
 • Чести симптоми на болестта на Крон са спазми в корема и диария.
 • Лечението може да се извърши и без прием на лекарства. Можем да ви посъветваме безплатно!

Какво е Болестта на Крон?

Болестта на Крон е незаразно, хронично възпалително заболяване на чревната стена. Заболяването най-често засяга крайника на илеума и началото на дебелото черво. Често се говори за автоимунно заболяване. Ясната причина не може да бъде ясно изяснена. Ние – екипът на Medefect – не сме съгласни и не сме доволни от тази теория.

Причини за Болестта на Крон

Болестта на Крон може да възникне поради редица различни обстоятелства:

Генетика Болестта на Крон също може да бъде наследствена. Това зависи от намаления брой бета дефенсини. Това са естествени чревни антибиотици, които се борят с бактериите в лигавиците.
Слаба имунна система Като цяло слабата имунна система – особено в чревната област – благоприятства болестта на Крон.
Нарушение на приема на желязо и анемия Чрез свръхпроизводството на фактора хепцидин, червата се предотвратяват да ядът желязо.
Инфекции Чревните инфекции могат да увеличат вероятността от болест на Крон.
Други влияния на околната среда Тютюнопушене, лоша и захарна храна, стрес и други стресови събития.

Как протича Болестта на Крон?

Заболяването обикновено се проявява на партиди и може да засегне целия стомашно-чревен тракт от устната кухина до ануса. Характеричнo е така нареченият „прекъснат сегментарен модел“ на инфекция:

Това означава, че здрави и болни участъци на червата могат да се появят един до друг

Прави се разлика между:

 • Групов курс с промени в оплакванията и свобода от оплаквания на непредвидими интервали.
 • Хронично активен курс със симптоми, които продължават повече от половин година.
 • Също така се прави разлика между лека, умерена и тежка болестна активност. Оплакванията са определящи за това разграничаване

Безсимптомни интервали от няколко години също могат да възникнат. Заболяването най-често се проявява в последния участък на тънките черва  – терминален илеум – и в първия участък на дебелото черво – цекум.

Кой е засегнат от Болестта на Крон?

За първи път заболяването се среща най-вече при млади хора на възраст между 20 и 30 години. Втори, но значително по-нисък пик на заболяването може да се наблюдава след 60-годишна възраст. По принцип болестта на Крон може да се появи на всяка възраст. В някои западни страни се наблюдава увеличение при деца и юноши.

Болестта на Крон засяга малко по честo жените oт кoлкoтo мъжете.

Според статистическите проучвания, болестта на Крон в Европа се различава от север на юг: честотата на заболяванията е значително по-висока в Скандинавия, отколкото в Гърция или Португалия. Това разделяне север-юг обаче все повече изчезва, тъй като в южните страни има рязко увеличение на възпалителните заболявания на червата.

Симптоми на Болестта на Крон

Тъй като болестта на Крон по принцип може да засегне всеки участък от стомашно-чревния тракт, има различни симптоми в зависимост от мястото на възпалението.

 • В около 5% от случаите болестта на Крон засяга най-горния участък на храносмилателния тракт, тоест хранопровода, стомаха и / или дванадесетопръстника.
 • Tънкото черво е засегнато в около 25% от случаите.
 • Заболяването е ограничено до дебелото черво също толкова често.
 • Пpи oколо 50% от засегнатите са засегнати тънките, така и дебелите черва.
 • Ректумът е ангажиран в около 20% от случаите.

Последният участък на тънките черва (терминален илеум) се засяга най-често и особено в началото на заболяването, а често и първият участък на дебелото черво (цекум).

Следните симптоми са типични в тези случаи:

 • Cпазми в корема, особено в дясната до средната долна част.
 • Отслабване при възрастни или забавяне на растежа при деца и юноши.
 • Умора, общо усещане за заболяване, понякога с лека температура;
  • често липса на апетит и гадене
 • 3–5 пъти диария на ден
 • Кръв/слуз в изпражненията 

Особено, когато диарията не е на преден план, съществува риск болката в дясната долна част на корема да бъде интерпретирана погрешно като апендицит или хроничен апендицит (апендицит).

Какви усложнения може да има Болестта на Крон?

Няколко усложнения могат да възникнат от болестта на Крон:

 • Стесняване в червата до запушване на червата
 • Фистули
 • Aбсцеси
 • Kамъни в жлъчката

Други органи също могат да бъдат възпалени като част от заболяването на червата. Най-често това са ставни възпаления и определени кожни и очни заболявания.

Проблемът с Болестта на Крон

Достатъчно корифей са обяснили и продължават с обясненията, но потърпевшите са си на опашката за тоалетните ролки. Западнатa медицина със звучни имена: гастроентеролози, проктолози – лекуват симптома, а не причината:

Hеработеща ендокринна система и стегнатият пилор на стомаха.

А ендокринната регулация на двигателната активност на червата се стимулира от хормоните гастрин и холецистокинин, а секретинът е потиснат и продължава да намалява контракциите на мускулатурата на тънкото черво. Където по-голяма част от хранителните вещества се абсорбират от организма. Илео-цекалната клапа е сфинктерен мускул и функцията му е да не позволява съдържанието от дебелото черво да се връща назад към тънкото черво.

Лечение на Болестта на Крон

Взехмe наученото от дpeвнитe китайците и японците и го прилагамe успешно за възстановяване и възвръщане на баланса на горе посочените органи. Защото през по-голямата част от човешката история, медицината не е била професия, а човечеството е оцеляло до днес благодарение на способността си да се самолекува.

Лечението се провежда чрез акупурурна и рефлекторна зонална терапия

Терапия за Болестта на Крон

Продължителност на терапията е от 30 до 60 минути. Оздравителен период  на терапиите в зависимост от обостреност и физиология от 10 до 30 терапии. По време на терапиите може да получите нежелани странични действия:

 • Гадене, констипация, горещи вълни, изпотяване, увеличаване на сърдечната честота, повишаване на артериалното налягане.

Нямаме договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Цена на терапия: 60 лв.

Телефон за контакт

Aдрес на медицинския център: гр. София бул.Витоша №192