Мигрена: Причини и лечение

Лечение на мигрена
Лечение на мигрена

Мигрена, нещо повече от обикновено главоболие, засяга милиони хора по света. В тази статия ще навлезем в света на мигрената и ще разгледаме алтернативни терапии, които могат да помогнат на хората да се справят с това болезнено състояние.

Най-важното накратко

 • Мигрената е комплексно неврологично заболяване, което надхвърля обикновеното главоболие и е съпроводено с пристъпно, пулсиращо главоболие, придружено от гадене, повръщане и чувствителност към светлина.

 • Различни видове мигрена: Мигрената може да се прояви в различни форми, включително мигрена без аура, с аура, хронична мигрена, вестибуларна мигрена и други.

 • Индивидуални отключващи фактори и подходи за лечение: Мигрената е индивидуална и идентифицирането на отключващите фактори и изборът на подходящи подходи за лечение, включително алтернативни терапии, са от решаващо значение за справянето с това състояние и подобряването на качеството на живот. Попитайте специалист за това!

Какво представлява мигрената?

Мигрената е хронично неврологично заболяване, придружено от силно главоболие, подобно на пристъп. Това не е просто обикновено главоболие; мигрената може да окаже значително влияние върху живота на страдащите от нея. Обикновено мигренозните пристъпи се съпровождат от пулсиращо, едностранно по качество главоболие, придружено от съпътстващи симптоми като гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звук.

Как се развива мигрената?

Точният произход на мигрената все още не е напълно изяснен, но се смята, че е свързан с дисфункции на централната нервна система. Мигренозните пристъпи могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително генетична предразположеност, хормонални промени, диета, фактори от околната среда и стрес.

Защо се появява мигрена?

Мигрената е комплексно състояние, в което роля играе генетичното предразположение. Промените в мозъчния кръвоток и активността на нервната система могат да предизвикат мигренозни пристъпи. Отключващите фактори са много и могат да варират при различните хора. Хормоналните промени, като например тези, които настъпват по време на менструалния цикъл, могат да бъдат често срещан отключващ фактор при жените.

Коя група хора или пол най-често страда от мигрена?

Мигрената засяга хора от всички възрасти, въпреки че жените са около три пъти по-засегнати от нея, отколкото мъжете. Обикновено първите признаци на мигрена се появяват в юношеска или младежка възраст.

Кои са най-честите причини за мигрена?

Често срещани причинители на мигренозните пристъпи са

 • стресът
 • хормоналните промени
 • липсата на сън
 • някои храни и напитки като алкохол и кофеин
 • както и фактори от околната среда като ярки светлини, силни шумове и силни миризми.

Коя възрастова група е най-податлива на мигрена?

Въпреки че мигрената може да се появи във всяка възраст, най-често от нея страдат младите хора и хората на средна възраст. Мигрената обаче може да засегне и деца и възрастни хора. Освен това проучванията показват, че все повече млади хора на възраст между 20 и 30 години страдат от мигрена.

Какво може да се направи, за да се предотврати появата на мигрена?

Превантивните мерки са от решаващо значение за намаляване на мигренозните пристъпи. Те включват идентифициране и избягване на факторите, които предизвикват мигрена, поддържане на редовен режим на сън, балансирано хранене, управление на стреса и техники за релаксация. Важно е да водите здравословен начин на живот и да идентифицирате индивидуалните отключващи фактори. Ако в момента се чувствате претоварени, не се притеснявайте, защото нашите обучени специалисти са тук, за да ви помогнат! Запишете си час за консултация с нашите лекари.

Какви са видовете мигрена и коя е най-често срещаната?

Съществуват различни видове мигрена, като най-разпространеният е „мигрена без аура“. Ето някои от основните видове:

 • Мигрена без аура: Това е най-често срещаният вид мигрена. Свързана е с подобно на пристъп главоболие, придружено от симптоми като гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звук. Няма специфични неврологични предшественици (аура).
 • Мигрена с аура: Тази форма на мигрена е придружена от специфични неврологични симптоми, наречени аура. Аурата може да включва зрителни смущения, като трептящи светлини или слепи петна в зрителното поле, както и сетивни или двигателни аномалии. Те обикновено се появяват преди или по време на пристъп на главоболие.
 • Хронична мигрена: Този тип мигрена се диагностицира, когато човек страда от 15 или повече мигренозни пристъпи месечно, поне 8 от които са придружени от мигренозни симптоми. Хроничната мигрена може да доведе до значителна загуба на качеството на живот.

Усещате ли главоболие най-малко 15 дни всеки месец, вероятно имате хронична мигрена.

 • Вестибуларна мигрена: Този тип мигрена причинява замайване и проблеми с равновесието. Тя може да бъде или да не бъде придружена от главоболие.
 • Менструална мигрена: При тази форма мигренозните пристъпи се появяват във връзка с менструалния цикъл, особено в дните преди, по време или след менструация.
 • Хемиплегична мигрена: Това е рядка форма на мигрена, при която аурата може да причини неврологични симптоми, като парализа от едната страна на тялото. Тази форма често изисква пълна медицинска оценка.
 • Мигрена в детска и юношеска възраст: Мигрена може да се появи и при деца, като симптомите могат да бъдат различни. При юношите те са подобни на тези при възрастните.

Важно е да се отбележи, че мигрената е силно индивидуално състояние и видът ѝ може да варира при отделните хора. Определянето на точния тип мигрена е от решаващо значение за намирането на най-доброто възможно лечение.

Как може да се лекува хроничната мигрена, без да се приемат лекарства?

Лечението на хроничната мигрена без лекарства може да се осъществи чрез алтернативни терапии. Те включват акупунктура, биологична обратна връзка, техники за релаксация, физиотерапия и промени в хранителния режим. Тези подходи могат да намалят честотата и интензивността на мигренозните пристъпи и да подобрят качеството на живот.

Болезнено ли е алтернативното лечение на мигрената?

Алтернативното лечение на мигрената обикновено не е болезнено. Те имат за цел да облекчат болката и да насърчат релаксацията. Например акупунктурата е до голяма степен безболезнена и може да осигури забележимо облекчение за много хора.

Колко време трае лечението на мигрена и какъв е ефектът от него?

Продължителността на алтернативното лечение на мигрена зависи от метода. Индивидуалните процедури могат да продължат от няколко минути до един час. Разбира се, това зависи от вида на мигрената и от нейната степен на тежест. Дългосрочната терапия, от друга страна, може да отнеме седмици или месеци. Ефектът може да варира при отделните хора, но много хора изпитват дълготрайно облекчение на симптомите на мигрена чрез алтернативни терапии като иглотерапия.

Ако се интересувате от безлекарствено лечение на мигрена, нашите специалисти ще се радват да ви помогнат. Свържете се с нас и ни позволете да ви посъветваме.

Нямаме договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

0895 519 684

Заключителни бележки

Мигрената може да окаже сериозно влияние върху живота на страдащите от нея, но алтернативни терапевтични подходи като акупунктура дават надежда за облекчаване на болката и подобряване на качеството на живот. Разбирането, превенцията и алтернативните терапевтични подходи са от решаващо значение, за да се противодейства на мигренозните пристъпи и да се помогне на страдащите да живеят пълноценно, без непоносимо главоболие. Индивидуалното адаптиране и комбинирането на терапевтичните подходи е ключът към възможно най-доброто управление на мигрената.

Свързани теми от нашия блог:

Как да ни намерите

Нашият адрес

- гр. София, бул.Витоша №192

Телефон за връзка

0895 519 684 (за София)

Имейл адресът ни

info@medefect.com
medefect@gmail.com

Записване На Лечение

Записване На Лечение