Цистит: Причини, протичане и лечение

Цистит: Причини, протичане и лечение в София, България
Цистит: Причини, протичане и лечение в София, България

Добре дошли в нашия медицински блог, в който обръщаме внимание на един често срещан, но често неразбран здравословен проблем: цистит, известен също като инфекция на пикочния мехур. Милиони хора по света са засегнати от това болезнено състояние и днес искаме да ви дадем най-важната информация за него.

Най-важното накратко

 • Инфекцията на пикочния мехур се причинява от бактериална инфекция на пикочните пътища, която води до възпаление на лигавицата.
 • Жените са засегнати много по-често от мъжете.
 • Типичните симптоми включват парене и болезнено уриниране, чести позиви за уриниране и затруднено задържане на урина.

Какво е цистит?

Циститът е най-често срещаното заболяване на пикочния мехур. Инфекцията на пикочните пътища е възпаление на лигавиците на долните пикочните пътища, причинено от бактерии. Те включват уретера, пикочния мехур и уретрата. Ако бактериите попаднат в пикочния мехур – обикновено през уретрата – те могат да се размножават там. Тъканта реагира на това с възпаление, което от своя страна причинява типичните симптоми. Инфекциите на пикочния мехур водят до неприятни симптоми като често уриниране, парене при уриниране и болки в корема.

При 85% от заболелите жени, циститът често се повтаря и става хроничен.

Как се развива циститът?

Острите инфекции на пикочните пътища се причиняват при по-голямата част от бактериите от вида Escherichia coli. Червата е тяхното естествено местообитание. Ако обаче стигнат от ануса до уретрата – и след това по-нататък в пикочния мехур – те могат да се размножават и да причинят възпаление на тъканта.

Вируси и гъбички са отговорни само в изключителни случаи за инфекция на пикочния мехур.

Кой може да бъде засегнат от цистит?

По принцип всеки може да получи цистит, но жените са засегнати по-често от мъжете. Това се дължи на факта, че уретрата при жените е по-къса и бактериите могат да проникнат по-лесно в пикочния мехур.

Какво е протичането и причините за цистит при мъжете?

При мъжете циститът е по-рядко срещан, но когато се появи, трябва да се приема сериозно, тъй като може да показва проблеми с простатата. Освен това в изключителни случаи циститът може да се развие и в бъбречна колика. Някои причини за цистит при мъжете са:

   • Простатата разширяването
   • Нефункционално унищожаване
   • Стесняване на препуциума
   • Уретрата стриктура
   • Неврологични разстройства
   • Дивертикул на пикочния мехур
   • Постоянен катетър

Какъв е ходът на цистита при жените?

Циститът е по-често срещан при жените. Той често е съпроводен от неприятни симптоми, но те обикновено са лесно лечими. Много жени са засегнати от цистит в обичайни ситуации от ежедневието, като например преди или след менструация, след сексуален контакт или когато имат грип.

Как се проявява циститът по време на бременност?

Около 1% от всички жени са засегнати от инфекция на пикочните пътища по време на бременност. Причината за това се крие в свързаните с бременността промени в пикочните пътища:

Поради увеличения приток на кръв към бъбреците, урината се изтънява и по този начин се намаляват инфекциите, намаляващи инфекцията в урината.

Бактериите могат да се разпространяват и размножават по-лесно в тази променена среда. Хормоналните промени по време на бременност също улесняват бактериите да се издигат в пикочния мехур. Следните фактори също увеличават риска:

   • Предишни инфекции на пикочните пътища или хламидиални инфекции.
   • Сърповидноклетъчна анемия.

С нашата TCM терапия без антибиотици можем да ви помогнем да се отървете от инфекцията на пикочния мехур по време на бременност възможно най-бързо.
Ако не се лекува, инфекция на пикочните пътища може да доведе до усложнения като възпаление на вътрешната кожа на яйцата, отравяне на бременността или преждевременно раждане.

Как се държи циститът след менопаузата?

Жените след менопаузата често са засегнати от инфекции на пикочните пътища. Те обаче обикновено не са по-опасни, отколкото при по-младите жени. Въпреки това те трябва да се приемат сериозно и да се лекуват. С менопаузата производството на естроген е силно намалено. Това води до промяна в pH на вагиналната лигавица, в резултат на което колонизацията с лактобацили намалява и тази с други бактерии се увеличава. Патогените, които причиняват инфекции на пикочните пътища, вече могат да се разпространяват и размножават по-лесно.

Какви са видовете цистит и кой е най-често срещаният?

Съществуват спорадични, периодични или хронични инфекции на пикочния мехур. Острите инфекции на пикочния мехур (спорадични, периодични) възникват внезапно и често отшумяват след подходящо лечение. Хроничните инфекции на пикочния мехур, от друга страна, могат да се повторят и изискват специална терапия. Острата форма е най-често срещаната.

 • Cпорадично:
  • Bеднъж
 • Периодично:
  • Два пъти или повече в рамките на 6 месец
  • Три пъти или повече в рамките на 12 месеца
 • Xроничен:
  • При 85% от заболелите жени, циститът често се повтаря
  • Хроничният цистит най-често е причинен от предишно заболяване, което не е било излекувано напълно. Инфекцията не е отстранена изцяло и остава скрита, проявявайки се при най-малката възможност – понижаване на имунитета (настинка, грипни състояния), стрес, пренатоварване, …

Какви са симптомите на цистита?

При цистит симптомите са ограничени до долните пикочни пътища:

 • Парене и болезнено уриниране
 • Постоянен порив за уриниране
 • Често уриниране в малки количества
 • Възможно кръв в урината
 • Болка над срамната кост
 • Силно миришещо, мътна урина

Ако възпалението се разпространи в горните пикочни пътища, то се нарича Пиелонефрит. В такива случаи се добавят симптоми като болки в гърба, болка в областта на бъбреците и/или висока температура (обикновено над 38°C). Симптоми на долните пикочни пътища при жените са свързани с запушването на изхода на пикочния мехур.

Колко време продължава инфекцията на пикочния мехур?

Нелекуваната остра инфекция на пикочния мехур може да продължи около 3-7 дни, докато добре лекуваната обикновено отшумява в рамките на 2-4 дни.

Как може да се лекува циститът?

Проблемите с уринирането имат решение. Китайците (ТСМ – Традиционна китайска медицина) изнамерили индикациите за възстановяване функцията на пикочния мехур и хилядолетия го практикуват. Hие взехме наученото и го прилагаме успешно за възстановяване функцията на долните пикочни пътища при жените, а някои влачат хроничен цистит с години и все още се мъчат. Няма причина и да се срамувате от срещата с нашите специалисти по ТСМ понеже никога не оглеждаме и не се докосваме до съкровенните Ви зони. Няма причина да го правите.

При стимулация въздействаме рефлекторно на долните пикочни пътища за да се възстанови нормалната функция при хроничен цистит. Нашите терапии върху пациенти показват видими резултати още през първите два – три дни след започване на терапията. При пациентки над 45+ възстановителният процес е забавен, и има вероятност да не е само хроничен цистит, а и други пречещи физиологични промени.

Терапията

Продължителност на терапията е до 30 минути с намаляване на времето на следващите терапии до 10 минути и по-малко поради възстановяване. Оздравителен период от 5 терапии в зависимост от обостреност и физиология около 10 или повече терапии.

Нямаме договорни отношения с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

0895 519 684

Заключителни бележки

Циститът е често срещан здравословен проблем, който може да засегне хора от всички възрасти и полове. Важно е симптомите да се приемат сериозно и да се потърси помощ навреме. При правилно лечение и профилактика циститът може да бъде добре контролиран. Не забравяйте да пиете достатъчно течности и да поддържате добра хигиена, за да намалите риска от цистит. Ако имате някакви въпроси или притеснения, не се колебайте да говорите с нашите специалисти. Вашето здраве е близо до сърцата ни. Бъдете здрави!

Свързани теми от нашия блог:

Как да ни намерите

Нашият адрес

- гр. София, бул.Витоша №192

Телефон за връзка

0895 519 684 (за София)

Имейл адресът ни

info@medefect.com
medefect@gmail.com

Записване На Лечение

Записване На Лечение