Лечение на алопеция ареата

Лечение на мигрена
19/12/2017
Оптиката е винаги от значение
30/12/2017

Алопеция ареата се характеризира със загуба на коса, най-често в една определена област на главата. Алопеция ареата е кръгово окапване на окосмяването по главата и брадата (при мъжете), без да е налице промяна в космения фоликул. Алопеция ареата не е заразно заболяване, но засяга еднакво, както мъжкия, така и женския пол. Около 2% до 3% са засегнати от алопеция ареата.
Предполага се, че алопеция ареата е автоимунно заболяване. При това заболяване собствената имунна система на пациента атакува клетки на космените фоликули. Обикновено заболяването се проявява с няколко ясно видими области, в които косата е опадала. При някои пациентите областите със загуба на коса са минимални, но в някои случаи може да има значително опадане на косата. При алопеция ареата възпалението е локализирано в основата на корена на косъма и на повърхността на скалпа няма някакви видими белези на възпаление. Не се наблюдава болезненост или зачервяване. При деца, при които се развива алопеция ареата преди пубертета, обикновено загубата на коса е по-обилна.
Инжектирането на витамини от група Б, цинк, желязо, кортикостероиди, сулфони и др, в областите с оплешивяване води до потискане на локалната имунна реакция в тази област и по този начин се позволява на космените фоликули да функционират нормално. Тази форма на лечение задължително се извършва от дерматолог.
При пациенти със значителна загуба на коса локалната имунотерапия е също добър избор на лечение.Важно е да се знае, че заболяването не засяга цялостното здраве на пациента. Желателно е преди да започнете лечение, чрез вашият личен лекар да направите иследване за фукални инфекции. При нас е осигурена необходимата безопасност при процедурите, тъй като всички терапии се извършват само от квалифициран и обучен дерматологичен персонал.